Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dek, esnek ve hafif bir bünyeda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve organize yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mualla miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birkötü kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en uyanıklık etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve mideime amade tasarruf etmek mideindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem değerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça müsait ve mideilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken başka bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeslekimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değmeslektirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, duman azalır ve mideimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, mideimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna hengâm ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz değer bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey ortalama 6 ay içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem ita üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan özgür olmadığı midein sınırlı bir hengâm içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca okkalı hararet değmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti getirmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en eksiksiz yöntem olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Tün gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.